Jak podłączyć bezpośrednio napięcie do CB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zwierzak1971
    Classic
    • 2007
    • 24

Mozesz sie umowic na wizyte jak autko niebedzie az tak bardzo potrzebne, chyba ze jest no to klops. Ale powinni spasowac lampe w kilka godzin max. Z reguly to bylo kilka minut bo kilka srubek odkrecic i wsunac lampe spasowac dokrecic
    CB Alan 199-A + Hustler
    srebrna Octavia II Combi 1,9TDI
  • pelikan
    Classic
    • 2006
    • 11

Witam,
    Zamontowałem sobie w swojej Octavce CB Unidena. Antenę póściłem przez klapę bagażnika, a potem przez mały otwór w tylnej lampie - następnie bocznymi schowkami (kombi) i pod kanapą do samego radia. To by było tyle jeżeli chodzi o kabel antnenowy. Zostało mi jeszcze zasilanie - wiem że najlepiej jest podpiąć je do skrzynki pod kierownicą (foto w załączeniu) tylko nie wiem pod które kable (gdzie + a gdzie - ). Jeżeli ktoś się orientuje jak najlepiej bezpośrednio podpiąć zasilanie do CB to będę wdzięczny za poradę.
    Aha gdzyby komuś przypadła do gustu moja koncepcja montażu to załączam fotki. Naprawdę polecam takie rozwiązanie - nie ma problemu z kablem, lejącą się wodą - ogólnie jest OK. Aha zamieniłem jeszcze na konsoli miejscami przycisk wlewu paliwa. Teraz zaślepka jest z prawej strony a do niej przykręcona jest grucha - sama wpada do ręki. Pozdrawiam
    Załączone pliki

Komentarz

• Ćwiarteczka
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 605

Zamieszczone przez pelikan
      To by było tyle jeżeli chodzi o kabel antnenowy. Zostało mi jeszcze zasilanie - wiem że najlepiej jest podpiąć je do skrzynki pod kierownicą (foto w załączeniu) tylko nie wiem pod które kable (gdzie + a gdzie - ). Jeżeli ktoś się orientuje jak najlepiej bezpośrednio podpiąć zasilanie do CB to będę wdzięczny za poradę.
      Ja mam zasilenie tak podpięte i działa

- masa

- plus (do środkowego)
      Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• pelikan
        Classic
        • 2006
        • 11

Aaaaha,
        Dzięki za info. A masz może jeszcze jakiś dodatkowy bezpiecznik - czy tylko ten w który był przy CB?

Komentarz

• Ćwiarteczka
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 605

Zamieszczone przez pelikan
          Aaaaha,
          Dzięki za info. A masz może jeszcze jakiś dodatkowy bezpiecznik - czy tylko ten w który był przy CB?
          Tylko ten przy CB.
          Proszę :szeroki_usmiech

Tzn. na kablu zasilającym (pomiędzy podpięciem, a radiem)
          Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• bubuDE
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 763
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Proponowalbym bezpiecznik na poczatku kabla plusowego (np. przelotowo) tuz za sruba (2A). w przypadku zwarcia na drodze od sruby do radia zareaguje glowny bezpiecznik ktory chroni rowniez inne urzadzenia.
            PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• pelikan
              Classic
              • 2006
              • 11

Ok w takim razie pomyśle o bezpieczniku dzięki za popowiedzi - pozdrawiam

Komentarz

• uwe
                Ambiente
                • 2007
                • 120

Koledzy, a może mi ktoś podpowie pod który bezpiecznik najlepiej podpiąć CB ale w O2, bo powyżej jest raczej ciągle mowa o O1 :?: Z tego co gdzieś zasłyszałem, to ponoć niektóre obwody robią większe zakłócenia a inne mniejsze, ponadto dodatkowy pobór prądu przez CB nie powinien wywalać bezpiecznika no i jeszcze jest kwestia który obwód ma zasilanie również przy wył. zapłonie. Z góry DZIĘKI za PODPOWIEDŹ.
                OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• iksik2
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 844

uwe, hmmm - podepnij kabel bezpośrednio pod przewody doprowadzone spod machy (tak jak na foto Ćwiarteczki) a na kablu plusowym załóż taki bezpiecznik jak jest standardowo na kablu przy CB założony tylko jak najbliżej miejsca w którym podpiąłeś zasilanie (ja mam ~10cm od tej śruby do której przykręcony jest "+" założony bezpiecznik na kabelku). Tak profilaktycznie A czy OI czy OII to raczej wszystko jedno chyba
                  o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• uwe
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 120

iksik2, z tego co glądałem po rozkręceniu dojścia do bezpieczników, to w O2 nie ma skręcanych podejść kabli zasilających spod machy tylko zarobione końcówki wchodzą bezpośrednio do "kostki" bezpiecznikowej. Więc planowałem się dopiąć do jakiegoś kabla za bezpiecznikiem (bo jet cieńszy i mam takie szybkozłączki, bez konieczności rozcinania kabla). Problem tylko, że nie mam koncepcji w jaki obwód się włączyć. A co do bezpiecznika, to słuszna uwaga, aby pomimo to zostawić na kablu z CB oryginalny bezpiecznik.

[ Dodano: Pią 20 Cze, 08 10:20 ]
                    Witam ponownie! Czyżby faktycznie nikt nie podłączał CB w O2 bezpośrednio do skrzyni bezpieczników :?:
                    OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• Razorback
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 120
                      • Octavia I (1U2)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Witam) Mam pytanko. Gdzie dokladnie jest ta skrzynka gdzie podlaczacie +?? Gdzie sa bezp. wiem. Czy to jest za bezpiecznikami?? I czy mozna tam sie podlaczyc ze wzmacniaczem?? Pozdrawiam)
                      Bylo 90Km jest 140 i 310Nm Krecimy wiecej)
                      O zdrowko Szkodnika pomaga dbac Dr Zoltar)
                      http://soft-car.pl/

Komentarz

• Krzycho-63
                        Rider
                        • 2007
                        • 628
                        • Superb II (3T4)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Razorback
                        Mam pytanko. Gdzie dokladnie jest ta skrzynka gdzie podlaczacie +??
                        Po lewej stronie nad nogami kierowcy-to jest ta półeczka.Musisz ją odkręcić i tam są złącza i nie tylko.Zdjęcie poglądowe(nie jestem jego autorem).
                        Załączone pliki
                        Skoda Superb II Ambition
                        2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• adalbert
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 260
                          • Superb II combi (3T5)

Panowie w O2 jest prosto zamontować podłączenie :-)
                          W skrzynce bezpieczników (wygląd prtycznie tak jak w poście wyżej) jest listwa ze stałym zasilaniem do bezpieczników do zapalniczki, radia, świteł pozycyjnych etc gdzie na stałe jest (+).
                          Napewno macie "po sąsiedzku" wolne pole na bezpiecznik który "łapie się" na tej listwie zasilającej. Na końcu przewodu wystarczy zacinsnąć końcówkę do złączki ISO radiowej (najtaniej, najprościej, w serwisach skody nie namierzyłem właściwej :P ).
                          W taką złączkę z jednej strony ( oryginalna listwa) jest (+), na końcu dodatkowego kalbla jest radio 8) wpinsz bezpiecznik np 5 A i masz podłączenie z głowy.
                          Zaleta: brak dodatkowych wiszących bezpieczników i kabelków :-)
                          Minus: trzeba się dostać do skrzynki od tyłu - a to dobrze poskręcane elementy.
                          Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• Alen
                            Drive
                            • 2009
                            • 65

Witam
                            Mój problem jest podobny a mianowicie ładowarka nawigacji zakłóca mi odbiór w CB radiu.
                            Wiele się naczytałem i postanowiłem przeprowadzić małe doświadczenie z likwidacją tych zakłóceń.
                            -1-
                            Podłączyłem bezpośrednio przewód z akumulatora do wtyczki CB RADIA
                            Zasilacz nawigacji do zapalniczki.
                            Efekt = zakłócenia bez zmian
                            -2-
                            Przewód z akumulatora do wtyczki Zasilacza nawigacji.
                            Wtyczka CB do zapalniczki
                            EFEKT = ZAKŁÓCENIA ZMNIEJSZYŁY SIĘ O 80-90% REWELACJA !!!

NIESTETY MOJE AUTKO JEST TAK ZABUDOWANE ŻE PRZEPROWADZENIE PRZEWODU Z SILNIKA DO KABINY JEST DLA MNIE STRASZNYM PROBLEMEM.

Zrezygnowałem również z zakupu ładowarki do motoroli V3 (która podobno nie zakłóca)
                            ze względu na niską skuteczność ładowania akumulatorów w Nawigacji
                            Możliwe że jest to dobre rozwiązanie dla osób podróżujących na krótkich odcinkach.

Ale czytając ten post zainteresowałem się podłączeniem do listwy bezpiecznikowej

Dlatego mam pytanie co trzeba odkręcić aby się tam dostać .
                            Ile śrub i wkrętów?
                            I czy te przewody, które widać na zdjęciu są podłączone bezpośrednio z akumulatora?
                            Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM

Komentarz

• bubuDE
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 763
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Najgrubszy, czerwony, po lewo, dochodzi ze skrzynki bezp. na akumulatorze, czerwony obok polaczony jest z nim bezposrednio (opisane jako 30). Ze skrzynki na akum odchodza rowniez inne kable . Bezp. z akumulatora jest tylko kabel do rozrusznika.
                              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• gradek
                                RS
                                • 2010
                                • 12879
                                • Superb III (3V3)

uwe, tutaj masz oznaczone możliwości podłączenia zasilania po stacyjce i bezpośredniedo 12V. Osobiście zastosowałem bezpiecznik 5A do którego przylutowałem kabel plusowy. Wiem, że nie jest to za dobre rozwiązanie, ale nie miałem skąd wziąć końcówki do skrzynki.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• Alen
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 65

Wielkie dzięki
                                  Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM

Komentarz

• Jacek Wo.
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 221

Zamieszczone przez Alen
                                    Zrezygnowałem również z zakupu ładowarki do motoroli V3 (która podobno nie zakłóca)
                                    ze względu na niską skuteczność ładowania akumulatorów w Nawigacji
                                    Możliwe że jest to dobre rozwiązanie dla osób podróżujących na krótkich odcinkach.
                                    Niestety, trochę zakłóca, choć duuuuużo mniej, niż no-name za 15 PLN, ale to również zależy od radyjka. W U520 pomogło super, w Harrym II ASC już trochę gorzej.

A co do ładowania nawigacji - ładuje bardzo dobrze!

Komentarz

• przemek88
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 613

A ja mam takie pytania do was:

1.Jak najlepiej wprowadzić kabel do bagażnika(kombi)? Jeśli puszczę go tam na dole jak zaznaczone na zdjęcie nie będzie problemu z wycieraniem się kabla?

2. Jak się podepnę do tej listwy zasilającej te dwa kable oddzielić od siebie podkładką? czy mogą się stykać.
                                      3.Co myślicie żeby radio zamontować w tej półce pod kierownicą? Bo niestety ale popielniczkę mam bez tej klapki zamykającej i będzie widoczne
                                      4. Możecie pokazać jak zamontowaliście bezpiecznik na kablu?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Arti_r1
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2626

Zamieszczone przez przemek88
                                        1.Jak najlepiej wprowadzić kabel do bagażnika(kombi)? Jeśli puszczę go tam na dole jak zaznaczone na zdjęcie nie będzie problemu z wycieraniem się kabla?
                                        jeśli dobrze sądzę, to antene będziesz miał na dachu w lewym tylnim rogu tak? To dlaczego kabla nie puścisz przez malutki otwór który jest w lampie? i później od tyłu go poprowadzisz na sam przód za tapicerką :wink: Właśnie tak jak ma autor wątku.
                                        3.Co myślicie żeby radio zamontować w tej półce pod kierownicą? Bo niestety ale popielniczkę mam bez tej klapki zamykającej i będzie widoczne
                                        tam ma zamontowane radio i ja nie widzę żadnego problemu z tego że ono tam jest, a nawet wręcz przeciwnie, nie muszę mocno odkręcać radia bo ładnie słychać, głośnik akurat znajduję się w tej półeczce(wnęce) i to powoduje taki jakby większy podgłos
                                        4. Możecie pokazać jak zamontowaliście bezpiecznik na kablu?
                                        bezpiecznik na kablu mam ori z radia :P
                                        Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                                        Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• kabn
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 13

wiecie jak zmontować radio żeby przestało działać po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki?
                                          Czy potrzeba przekaźnik?

Komentarz

• szpara
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 212
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Wystarczy podpiąć się do jednego z przewodów zasilających od radioodtwarzacza.
                                            czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• kabn
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 13

a czy to nie będzie miało wpływu na zakłócenia ?

Komentarz

• szpara
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 212
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Nie. Niektóre instalacje zasilające posiadają nawet filtr przeciwzakłóceniowy.
                                                czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• docking
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 1

Witam.A gdzie najlepiej podłączyć minus? Czy pod ten czarno-żółty?

Komentarz

Pracuję...